Hoofdpijn

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 20:29

Hoofdpijn….We hebben het allemaal weleens, Zelfs 20% van de Nederlanders, dat is 1 op de 5, heeft minimaal 1 dag per week hoofdpijn. Er zijn vele soorten hoofdpijn.

  • Migraine

Mensen die regelmatig hoofdpijn hebben herkennen de klachten. Vaak kondigt een migraine zich van te voren al aan. Dit noemt men de waarschuwingsfase.

Kenmerken van een migraine zijn: pijn zit meestal aan 1 kant van het hoofd, heftig bonzende of kloppende pijn, misselijkheid/braken, overgevoeligheid voor licht en geluid, elke inspanning is onmogelijk.

Over de exacte oorzaak van migraine is nog maar weinig bekend. Wel is bekend dat een migraineaanval in gang wordt gezet door een ontregeling van het zenuwstelsel. Er ontstaat als het ware kortsluiting in de hersenen waardoor de bloedvaten in het hoofd vernauwen een daarna weer uitzetten. De vaatverwijding veroorzaakt de hoofdpijn.

    • Hormonale hoofdpijn en hormonale migraine

    Hormonale hoofdpijn is hoofdpijn die voor of tijdens de menstruatie optreedt. De hoofdpijn is een onderdeel van de menstruatieklachten zoals: buikpijn, rugpijn, stemmingswisselingen en slecht slapen. Voor hormonale migraine geldt dat een aanval ontstaat van 2 dagen voor tot 2 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Migraine die niet in relatie staat met hormonale schommelingen, noemt men gewone migraine. 

    • Chronische hoofdpijn

    Heb je meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn dan is er sprake van chronische dagelijkse hoofdpijn.

    Chronische hoofdpijn kan ontstaan door medicatiegebruik of door cafeïnegebruik. Cafeïne is de enige stof waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het negatief effect heeft op hoofdpijn. Slikt u geen medicatie maar heeft u wel meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn dan heet het chronische dagelijkse hoofdpijn.

    • Clusterhoofdpijn

    Clusterhoofdpijn is de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn die zeer ernstig is. Deze hoofdpijnvorm is heel zeldzaam, gelukkig maar. Kenmerken van clusterhoofdpijn zijn: treedt meestal in aanvallen op, pijn bevindt zich aan 1 zijde van het hoofd; achter het oog of in het voorhoofd bij de slaap, er is sprake van zeer hevige, snijdende of borende pijn, aanvallen ontstaan zeer plotseling vaak s ’nachts, tijdens een aanval is er sprake van bewegingsdrang.

    • Medicatie afhankelijke hoofdpijn

    Niemand verwacht dat je van elke dag een paracetamol, zelfs een halve, en dat 3 maanden lang, een zeurende hoofdpijn kan krijgen. Toch is dit het geval. Zelfs als je paracetamol, of welke andere pijnstiller dan ook slikt.

    • Spanningshoofdpijn

    Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor een aantal soorten hoofdpijn.  De hoofdpijn komt niet door spanning, al zou je door de naam welk denken. Bij spanningshoofdpijn straalt de pijn vanuit de nek naar het hoofd, en de nek en schouders zijn stijf en pijnlijk.

    Kenmerken van spanningshoofdpijn: pijn aan weerszijden van het hoofd, doffe, drukkende pijn, licht tot matige intense pijn, de pijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning, de pijn straalt vanuit de nek uit naar het hoofd, schouders zijn stijf en pijnlijk.

    Niet met alle hoofdpijnklachten kun je bij de masseur terecht. Spanningshoofdpijn is goed behandelbaar door een masseur. Voor de andere hoofdpijnklachten wordt doorverwezen naar een arts of specialist.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.