Masseren & hittegolf

Gepubliceerd op 13 augustus 2020 om 13:32

Een massage in tijden van een hittegolf, is dat verstandig? En waar moeten rekening mee worden gehouden? De één zal tijdens warm weer een massage als prettig ervaren terwijl een ander er liever voor bedankt en wacht tot de temperatuur weer is gezakt. In alle gevallen geldt: Luister goed naar je lichaam. Jij weet wat goed voelt voor jou lichaam!

 

 

Wanneer wordt hitte gevaarlijk voor de gezondheid?

Een hittegolf kan risico’s voor de gezondheid opleveren, omdat mensen boven een temperatuur van 25oC moeilijker de hitte uit hun lichaam kwijtraken, dat geldt helemaal in het geval van een hoge luchtvochtigheid, veel zonnestraling en weinig wind. Fysieke inspanning en isolerende kleding kunnen dit probleem vergroten. Vooral ouderen, jonge kinderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht lopen grotere gezondheidsrisico’s bij een hittegolf.

 

Waarom massage wel een goed idee is!

Het antwoord op de vraag of massage wel of geen goed idee is, is niet met ja of nee te beantwoorden en hangt van verschillende factoren af.

Massage kan wel een goed idee zijn, wanneer de hogere temperatuur een comfortabel gevoel geeft. Het kan helpen om gemakkelijker te ontspannen dan bij lagere temperaturen. Door juist bij hoge temperaturen ontspannen stil te gaan liggen en het laten vertragen van je hartslag koel je af. Dit gaat echter alleen op als het om een subtiele ontspannende massage gaat.

 

Gevaar van massage bij hitte is uitdroging

Bij warm weer verliest het lichaam sowieso al meer vocht. Omdat massage de vochthuishouding stimuleert, moet je oppassen voor uitdroging van het lichaam. Het is bij een massage altijd belangrijk om zowel vooraf als er na voldoende water te drinken, bij warm weer is dit extra belangrijk.

 

Huid en spieren

Een probleem bij het geven van massages bij warm weer, kan zijn dat ze bepaalde gezondheidsproblemen kunnen aanwakkeren, waaronder huidproblemen. Door de hitte in combinatie met de massage ontstaan er sneller huidproblemen. Wanneer iemand bij warm weer extra zweet, kunnen de zweetklieren verstopt raken. Dit kan leiden tot blaasjes, jeuk en irritatie. De masseur zal er voor kiezen alleen de gezonde, intacte huid te masseren. Hoewel spieren bij warm weer gemakkelijk ontspannen, kan aan de andere kant de warmte er ook toe bijdragen dat er spierkrampen ontstaan. Dat komt omdat door het zweten het lichaam teveel zouten verliest.

 

Bron:

https://www.wellnessacademie.com/omgaan-met-een-hittegolf-in-je-massagesalon/

https://www.wellnessacademie.com/is-massage-warm-weer-goed-idee/#:~:text=Geen%20hot%20stone%20massage%20bij%20warm%20weer&text=We%20raden%20in%20ieder%20geval,er%20een%20hitte%2Duitputting%20optreden.