Massage en emotie

Gepubliceerd op 1 juli 2021 om 12:26

Regelmatig heb ik mensen op tafel die emotioneel zijn/worden. Een massage maakt spieren los(ser) maar kan er ook voor zorgen dat er in de psyche iets loskomt. Lichaam en geest zijn namelijk met elkaar verbonden.

 

 

Maar hoe kan dat nu eigenlijk, dat we tijdens of vlak na een massage emotioneel zijn?

Heb je regelmatig last van hoofdpijn, een stijve nek, een vastzittende schouder, een pijnlijke rug of arm? Heb je dan ook nog een ademhalingsproblemen en/of hartkloppingen? Dan is vaak de oorzaak spanning! Spanningen en stress zorgen daarnaast voor een hormonale disbalans.

 

Spanning kan door veel factoren veroorzaakt worden, spanning kan van korte duur zijn, of juist een lange periode aanwezig zijn. Soms stapelen spanningen zich op, Deze spanningen zorgen voor klachten in ons lichaam en dit uit zich niet alleen in een pijnlijke schouder. Maar kan zich ook uiten in o.a. een slechte nachtrust, hoofdpijn, vermoeidheid en/of oorsuizen.

 

Tijdens een massage raken mensen in een ontspanning, Spanning wordt los gelaten. Als deze spanningen veroorzaakt worden door emotionele gebeurtenissen, kun je deze ook los laten tijdens een massage. Dit kan gepaard gaan met tranen.

Daarnaast heeft een massage ook effect op onze hormoonhuishouding. Tijdens een massage wordt de aanmaak van oxytocine (gelukshormoon) gestimuleerd. Daarnaast wordt ook endorfine (lichaamseigen pijnstiller) en serotonine (heeft een positief effect op onze stemming) aangemaakt.

Daarnaast neemt tijdens een massage het hormoon Cortisol en noradrenaline (stresshormonen) juist af. Niet zo raar dus dat je je na een massage gelukkiger voelt.

 

Massage heeft niet alleen een lichamelijke werking, maar heeft ook zeker net zoveel invloed op ons emotionele/psychische welzijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.