Sport- of ontspanningsmassage

Gepubliceerd op 14 oktober 2020 om 09:13

Wat is het verschil tussen een sport- en een ontspanningsmassgae? Het verschil tussen een sport- en ontspanningsmassage zijn het soort strijkingen (effleurages) en de technieken. Bij een ontspanningsmassage worden de strijkingen (effleurages) langzamer uitgevoerd en minder knedingen (petrissages) toegepast dan bij de sportmassage.

Door massage ontspannen de spieren en het verbetert de doorbloeding. Ook worden de afvalstoffen beter afgevoerd. Massage zorgt voor balans tussen lichaam en geest.

 

Ontspanningsmassage.

Een ontspanningsmassage kan activerend of meer ontspannend zijn, net als een sportmassage. Een ontspanningsmassage is minder gericht op een bepaalde pijnklacht of op het in vorm houden van de spieren , maar meer op de ontspanning van lichaam en geest. Ontspanningsmassage is een rustige variant van de klassieke massage. Een erg goede keus dus, als u last heeft van stress gerelateerde klachten.

Sportmassage.

De oorspronkelijke sportmassage is wat gehaaster. Zo moeten sporters bijvoorbeeld kort voor een wedstrijd worden behandeld met een activerende massage. Of er wordt gemasseerd tijdens een onderbreking van een wedstrijd om de spieren actief te houden. Pas na de wedstrijd kunnen sporters sederend (=rustgevend) gemasseerd worden. Vaak is dit het geval bij masseurs die actief zijn binnen een sportvereniging, denk bijvoorbeeld aan voetbal. 

Bij mij in de praktijk wordt er bij een sportmassage de tijd genomen. U kunt ook een sportmassage boeken als u niet sportief actief bent, maar bijvoorbeeld wel specifieke lichamelijke klachten heeft. De sportmassage is steviger dan een ontspanningsmassage, dit heeft te maken met de technieken die gebruikt worden.

Dit wil niet zeggen dat een ontspanningsmassage geaai is.

Intensiteit.

Het is zeker een misverstand dat een ontspanningsmassage geaai is. Bij beide vormen van massage kan de client aangeven hoe stevig de massage mag zijn. Vindt u de massage te hard of juist te zacht, geef dit dan aan bij de masseur. Die zal de intensiteit daar op aanpassen. Ieder lichaam is immers anders.

Zowel sport- als ontspanningsmassage kan zorgen voor:

  • Een snellere afvoer van afvalstoffen
  • Een betere bloedcirculatie
  • Sneller spierherstel na inspanning
  • Het losmaken van verkrampte spieren
  • Het verminderen van spierspanning
  • Het verhogen van de natuurlijke weerstand
  • Het verminderen van stress
  • Het verminderen van slapeloosheid

Sport- en ontspanningsmassage.

Er is zeker een mooie combinatie te maken tussen een sport- en een ontspanningsmassage. Zo kan de combinatie van beide zorgen voor een heerlijke ontspannen gevoel. Terwijl de ‘probleem gebieden’’ (daar waar zich klachten bevinden) als sportmassage gemasseerd kunnen worden.  De combinatie zal in overleg tussen client en masseur, na aanleiding van de intake. Ook tijdens de massage kan het zijn dat de masseur overstapt op andere technieken. Dit omdat de masseur op dat moment pas voelt wat er in of met het lichaam gebeurt tijdens een massage.  Een goede massage is maatwerk! Afhankelijk van de client, de omgeving, de masseur, de klachten en gevoelens.