Het belang van vocht.

Gepubliceerd op 19 februari 2023 om 13:25

Water is een bouwstof. Het lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit vocht. Dit vocht is niet gelijk over het lichaam verdeeld. Het spierweefsel bevat ongeveer 70% van dit vocht. Het skelet bevat weinig water. lichaamscellen bevatten water, waar de uitwisseling van stoffen plaats vinden. De hele stofwisseling speelt zich af in een waterige omgeving. 

Functies van water.

  • Een goed oplosmiddel voor allerlei stoffen
  • Transsportmiddel voor Stoffen
  • Een opbouwende functie
  • Een belangrijke functie bij de temperatuur regulatie. 

Wanneer er veel arbeid wordt verricht dreigt de temperatuur van het lichaam op te lopen. Doormiddel van verdamping (transpireren) wordt de warmte aan het lichaam onttrokken. Bij langdurige inspanning kan dit veel vocht verlies met zich mee brengen. Een vochtverlies van 3% kan al leiden tot een prestatie verlies van 10% aan energie,  

Om prestatiebelemmering te voorkomen is het van groot belang de vochthuishouding om peil te houden en regelmatig aan te vullen.

Sportdranken.

Sportdranken zijn er in allerlei verschillende soorten  kleuren en smaken. Maar welke welke kun je nu het beste nemen? Voor de juiste keuze is het van belang om rekening te houden met de hoeveelheid vocht en energie die moet worden aangevuld. 

1. Dorstlessers

Bij inspanning gaan door het transpireren ook veel elektrolyten verloren.  Gebleken is dat isotone dranken, dranken die zijn aangepast aan de samenstelling van het lichaam, het snelst worden opgenomen. Tijdens en vlak na inspanning is het van belang dat vocht, mineralen en koolhydraten worden aangevuld. Een voorbeeld van een dorstlesser is Isostar.  Vocht moet worden aangevuld voor er een dorstgevoel optreed. 

2. Energydranken

Energydranken zijn alleen van belang om de verbruikte energie snel aan te vullen. let wel op bij te veel gebruik, Dus op het moment dat de inname hoger is dan dat je hebt verbruikt. in Energydranken zitten veel suiker zonder andere nuttige voedingsmiddelen. Een teveel aan suiker wordt door het lichaam omgezet in vetweefsel. Bij inspanning minder dan een uur is gewoon water aan te bevelen omdat energydranken ook veel maag- en darmklachten kunnen geven. 

3. Hersteldranken. 

Hersteldranken worden vaak gebuikt om de opbouw van spieren te versnellen bij krachttraining. Ze zijn verrijkt met extra eiwitten. Die zijn nodig voor een extra spieropbouw. 

 

Massages en water. 

Na afloop van een massage is het van belang om voldoende water te drinken. 

Tijdens de massage wordt o.a. doorbloeding gestimuleerd en komt de afvoeren van afvalstoffen op gang. Als er tijdens de massage veel knopen worden los gemasseerd komt er ook hier afvalstoffen vrij. Afvalstoffen worden doormiddel van urine uitgescheiden.  Het drinken van voldoende water zorgt er voor dat de afvalstoffen het lichaam makkelijker kunnen verlaten. 

Bron: Handboek sportmassage 

Mocht je meer willen weten over het belang van water dan kan ik het boek: water het goedkoopste medicijn van DR. F. Batmanghelidj zeker aanraden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.