NGS Masseur

Gepubliceerd op 11 mei 2023 om 16:20

Met trots kan in vertellen dat ik me vanaf dit moment NGS masseur mag noemen.  In het artikel hier onder lees je meer over het NGS. 

Waarom kiezen voor de NGS-masseur®?

In nederland mag iedereen zich masseur noemen. Om er zeker van te zijn dat je een masseur met de juiste kennis en vaardigheden bezoekt ga je naar een masseur met een geldige licentie van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS). Deze masseurs zijn te vinden op Vindeenmasseur.nl.

 

1. De NGS-masseur® staat voor kwaliteit Erkende NGS-masseurs hebben een opleiding van negen maanden gehad en deze afgesloten met een theorie- en praktijktoetsing. Het is dus niet zomaar een 'cursus van een paar avonden'.

 

Na het behalen van het diploma krijgt men een NGS-licentie om de kennis en kunde op peil te houden. Om de licentie geldig te houden moet een masseur zich blijven scholen. Alle NGS-masseur® met een geldige licentie zijn te vinden op www.vindeenmasseur.nl. Door een NGS-masseur® te vinden is op deze website weet je zeker dat je een masseur bezoekt die op de hoogte is van de laatste kennis en informatie in het vakgebied. Met de NGS-licentie onderscheid een NGS-masseur® zich van andere masseurs in het veld. Vergelijk het met het BOVAG-keurmerk. Twijfel je? Vaag jouw masseur naar de NGS-licentie.

 

2. Hulp bij klachten Bij klachten over (het handelen van) de NGS-masseur® kun je laagdrempelig de klacht bespreken met een onafhankelijk klachtenfunctionaris en/of geschillencommissie.

 

3. NGS-masseurs werken volgens een gedragscode In deze gedragscode zijn normen en waarden van de beroepsgroep vastgelegd. Deze waarden en normen maken duidelijk hoe een NGS-masseur® het beroep op een goede manier kan uitoefenen. Belangrijke waarden zijn bijvoorbeeld: betrouwbaarheid, respect, eerlijkheid, rechtvaardigheid, niet schaden en respect voor de autonomie van de cliënt.

Waarom een massage?

 

Bij een gezonde leefstijl wordt vaak gedacht aan gezonde voeding en voldoende beweging. Maar ook een massage kan preventief bijdragen aan de gezondheid. Een massage ondersteunt het zelf herstellend vermogen van het lichaam en zorgt voor minder stress. Dat is wetenschappelijk bewezen. Je kunt een massage boeken om even helemaal ontspannen te zijn, maar een NGS-masseur® kan meer. Bij ex-coronapatiënten kan de NGS-masseur® via diverse massagetechnieken helpen om de ademhalingsspieren te ontspannen en vermoeidheid te reduceren. Heb je net een sportieve inspanning geleverd? Een sportmassage zorgt voor een vermindering van verlate spierpijn die 24-72 uur na inspanning optreedt.

 

Door aanraking en massage komen diverse stoffen vrij:

  • Serotonine: Een belangrijk gelukshormoon. Maakt je lichaam niet voldoende serotonine aan, dan kun je last krijgen van klachten als angst, depressie en slapeloosheid. Het hormoon geeft ons een gevoel van innerlijke rust en tevredenheid en onderdrukt gevoelens van angst, agressie en verdriet.
  • Endorfine: De lichaamseigen pijnstiller. Het geeft ons een goed gevoel en vermindert de pijn. Daarnaast ondersteunt dit hormoon je weerstand.
  • Oxytocine: Dit stofje bevordert het ontspannen van je spieren, verlaagt de bloeddruk en zorgt er voor dat je lijf minder stresshormonen zoals cortisol aanmaakt.Het remt daarnaast bepaalde lichamelijke en geestelijke problemen die kunnen ontstaan als gevolg van stress.
  • Histamine Bevordert de doorbloeding.

Kwaliteit

Het NGS kent drie soorten NGS-masseurs: de sportmasseur, de sportzorgmasseur en de wellnessmasseur. Alle drie hebben ze een basisopleiding sport- of wellnessmassage.

 

Erkende NGS-masseurs hebben een opleiding van negen maanden gehad en deze afgesloten met een theorie- en praktijktoetsing. In de opleiding is veel aandacht voor anatomie, fysiologie, functietesten, preventie, (sport)verzorging, kwaliteitszorg, wet- en regelgeving, functietesten en verschillende massagetechnieken. Na het behalen van het diploma krijgt men een NGS-licentie om de kennis en kunde op peil te houden. Om de licentie geldig te houden moet een NGS-masseur® zich blijven scholen. Masseurs met een geldige NGS-licentie zijn te vinden op www.vindeenmasseur.nl.

 

Het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS)

 

Het NGS is de brancheorganisatie voor 4.000 NGS-masseurs in Nederland. Het NGS behartigt de beroepsbelangen van de NGS-masseurs in Nederland. Het borgt en verbetert het handelen van de masseurs in de beroepspraktijken versterkt de ontwikkeling van het vak/kennisdomein door trends en ontwikkelingen in de maatschappij nauwlettend in de gaten te houden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.