Ex corona patiënten in de praktijk

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 13:52

Wat kan een sportmasseur beteken voor cliënten die het coronavirus hebben gehad? Nederland is hard getroffen door de coronapandemie. Na schatting zijn er 661.500 mensen positief getest* (gegevens van 10-12-2020). Hoeveel procent van de mensen klachten houdt is onbekend, ook is onbekend hoelang de post corona klachten aanhouden.

Klachten die blijven bestaan na het doormaken van een coronabesmetting zijn o.a. vermoeidheid, kortademigheid, conditieverlies en stemklachten.

Er is op dit moment geen wetenschappelijk bewijs over optimale nazorg voor patiënten die COVID hebben doorgemaakt. Op basis van 2e lijns gegevens van patiënten met een SARS infectie, is de verwachting dat een deel van de COVID-19 patiënten mogelijk aanhoudende klachten zal hebben op fysiek (verlies van spiermassa en achteruitgang in conditie), psychisch (angst, depressie) en/of cognitief (aandacht, geheugen).

 

Afhankelijk van de situatie kunnen de volgende adviezen gegeven worden met betrekking tot de herstelfase:

  • Zorg voor een goede voeding met voldoende eiwit inname
  • Voorkom overbelasting o.a. door vaker en korter belasten en het vinden van balans tussen ontspanning en rust

 

Rol van de (sport)masseur.

Een masseur kan door verschillende massage technieken de ademhalingsspieren ontspannen. Er zijn veel spieren in ons lichaam die meewerken aan de ademhaling. Door deze spieren te masseren kunnen deze spieren beter ontspannen waarna de ademhaling als prettiger kan worden ervaren.

Door het toepassen van Medical Tape kan er verlichting gegeven worden in het longgebied.

Wil je meer weten over de mogelijkheden neem dan contact op. En wie weet kan ik jou helpen naar een beter herstel.

 

Bron: our world in data. www.ourworldindata.org

Nazorg - Coronavirus (COVID-19) - NHG